Minkälainen on hyvä työkaveri?

Työyhteisötaidot ovat osa ammattitaitoa. Se, minkälainen työkaveri olet, ei ole mitenkään merkityksetön juttu. Työyhteisötaidoilla on iso merkitys esimerkiksi työnantajan menestyksen, työhyvinvoinnin ja työpaikan ilmapiirin kannalta. Työyhteisötaitojen kehittämisen vastuu on ensisijaisesti jokaisella itsellään ja jokaisen olisikin tärkeä ymmärtää, kuinka tärkeästä asiasta on kyse. Jos et arvosta työtäsi, työkavereitasi tai työpaikkaasi, miksi asiakkaatkaan arvostaisivat? 

Arvostusta muita kohtaan voi osoittaa monella yksinkertaisella tavalla. Hyvä työkaveri on luotettava, joustaa, mukautuu ja laittaa työkaverit itsensä edelle. Silloin työkaveritkin ovat valmiita mukautumaan. 

Hyvä työkaveri on myös sanansa mittainen. Aina tulee eteen tilanteita, jolloin lupaustaan ei syystä tai toisesta voi pitää. Silloin oman luotettavuutensa voi osoittaa kertomalla reilusti ja ajoissa, että nyt tulikin mutkia matkaan.

Luottamusta ei riko se, ettei aina pysty pitämään lupaustaan – mutta se rikkoo, jos lupauksen rikkoo ilmoittamatta.

Aina on siis parempi antaa varoitus, jos alkaa epäillä, ettei saakaan hommaa valmiiksi sovitusti.  Ihmiset nimittäin muistavat, jos olet pettänyt heidän luottamuksensa.  

Kun olet johdonmukaisesti avoin ja rehellinen, toimit myös hyvänä esimerkkinä muille. 

Jos tuet muita oman etusi ajamisen sijaan, jaat oleellista tietoa ja osaamista ajoissa ja selkeästi muille, sinuakin tullaan tukemaan eikä sinua jätetä pulaan. Se, jos mikä, edistää myös omaa työssä onnistumistasi.  

On helppoa olla yhteistyökykyinen, kun asiat menevät hyvin. Mutta entäs ne tilanteet, kun ollaan eri mieltä? Hyvän työkaverin velvollisuus on siitä huolimatta osallistua työn tekemiseen, tukea päätöksiä ja sitoutua niihin. Jos olet eri mieltä, kerro se. Jos taas olet hiljaa ja päätät yksipuolisesti vaan jättää hommat tekemättä, menetät luottamuksen ja arvostuksen varmasti. Sekään ei auta keräämään pisteitä vuoden työkaverina, että puhut selän takana muiden tehneen vääriä päätöksiä.  

On inhimillistä turhautua, kun ei saa tahtoaan läpi, vaikka kokee olevansa oikeassa. Mutta isossa porukassa ei aina voi saada tahtoaan läpi tai edes olla oikeasti oikeassa. Tulee aikoja, jolloin täytyy mukautua. On ammattitaitoa ja ammattilaisen toimintaa auttaa, olla utelias muiden näkemyksille ja tavoille ja tehdä oma osuutensa, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä. Siitäkin huolimatta, että asiat tehdään eri tavalla kuin toivoi.  

Työstä valittaminen voi joskus olla yhdistävä tekijä, mutta pitkään jatkuessaan se luo ikävää tunnelmaa. Lähtökohtaisesti haluat varmasti olla se tyyppi, jonka rinnalla kollega virkistyy, ei lannistu. Kannattaa siis olla positiivinen  myös silloin, kun asiat eivät tunnu sujuvan. Vaikka valittaminen porukassa on silloin tällöin varmasti puhdistavaa ja voi hetkellisesti olla myös hauskaa,  puuttuu työelämässä menestymisen asennetta, jos jatkuvasti valittaa, juoruaa tai ei koskaan kehu tai huomioi positiivisia asioita työkavereista tai heidän onnistumisestaan. 

Hyvä työkaveri tukee, suhtautuu työkavereihin positiivisesti ja pyrkii näkemään heidän työnsä hyvät puolet, huomioi heidän työpanoksensa ja kehuu hyvästä työstä. 

Näillä helpoilla työyhteisötaidolla pääset jo pitkälle 

Kunnioita työkavereidesi aikaa olemalla ajoissa ja valmistautumalla tapaamisiin. Huomioi ihmiset työpaikalla ja palavereissa. Keskity keskusteluun ja työhön, jonka parissa parhaillaan työskentelette. Älä sivuuta ketään ihmistä.  

Ammattilainen puhuu ja käyttäytyy niin, että jokainen työpaikalla voi olla ylpeä hänestä. Myös silloin, kun vitsailette. Vaikka sinulla olisi kuinka paljon ammattitaitoa, voit epäasiallisella tai huonosti tilanteeseen sopivalla vitsailulla nolata työkaverisi muiden edessä.  

Ja tietysti on tärkeää myös tuntea itsensä. Millaisia vahvuuksia ja mahdollisuuksia sinulla on antaa työtiimillesi? Entä mitkä taas ovat omat heikkoutesi? Kaikilla on molempia. Vahvuutesi eroavat todennäköisesti hieman muiden tiimiläistesi vahvuuksista, joten tuo ne pyytämättä muun tiimisi tueksi. Omista heikkouksistaan ei taas kannata ruoskia itseään vaan ajatella, mitä asialle voisi tehdä. Jos huomaat vaikka stressaantuessasi kiroilevasi tai äksyileväsi muille, miten voisit tätä estää?  

On helppo huomata, kuka on työtiimin tai kahviporukan kantava voima. He ovat todella arvokkaita työkavereita ja hyviä tiimipelaajia. Kuka vaan voi opetella olemaan sellainen näillä vinkeillä. 

Nappaa vinkit työkaverina onnistumiseen 

  • Hyvä työkaveri on aktiivinen ja nimenomaan myös proaktiivinen. Hän ei odota, että kaverit pyytävät tekemään jotain, vaan tekee oman osuutensa.  
  • Hyvä työkaveri kunnioittaa työkavereiden eri mielipiteitä. Ette voi olla aina samaa mieltä kaikesta. Jos kunnioitamme eri mielipiteitä ja ideoita, emme mitätöi toisten mielipiteitä emmekä tuomitse henkilöä hänen mielipiteensä perusteella. 
  • Hyvä työkaveri on joustava, mukautuu eri tilanteisiin ja laittaa yhteisen onnistumisen oman onnistumisensa edelle. Näin hän rakentaa luottamusta.  
  • Hyvä työkaveri ei jatkuvasti valita, vaikka se onkin hauskaa valittaa yhdessä. Valittaminen rapauttaa moraalia. Kaikkein kamalinta on kertoa ikäviä asioita työyhteisön ulkopuolelle   

Kirjoittajat ovat HR- ja viestintäalan ammattilaisia, jotka juttelevat työelämän tilanteista rennolla otteella Mites töissä? –podcastissaan. Mites töissä? on työelämän podcast, jossa annetaan vinkkejä työelämässä onnistumiseen. Voit kuunnella podcastia muun muassa Spotifyssa sekä sivulla mitestoissa.com 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: