Miten liiasta kiireestä pääsee eroon?

Kun kysymme ystäviltämme miten töissä menee, on vastaus usein, että kiirettä pitää. Kiireestä on tullut työelämässä itsestäänselvyys ja oletusarvo. Asenteet kiireeseen työpaikoilla ovat kuitenkin vihdoin muuttumassa. Kauppalehdessä julkaistiin 24.3.2021 artikkeli, jonka otsikko oli: “Nyt kuuluu kummia työelämästä – kiireen hokeminen on katoamassa menneisyyteen”. Mielestämme tämä on tervetullutta ajattelua.  

Työelämässä on tosiaan ollut vallalla kulttuuri, jossa vain kiireisen ajatellaan tekevän paljon töitä ja olevan tehokas. Kun korostaa kiirettään, kertoo olevansa täystyöllistetty, haluttu ja henkilö, jonka täytyy olla jotenkin merkittävä ja arvostettu. Kiireen korostaminen on silloin oman hännän nostamista. 

Toisaalta on olemassa henkilöitä, jotka haluavat ihan vilpittömästi käyttää aikansa tehokkaasti ja täyttävät siksi kaiken niin sanotun turhan ajan täysimääräisesti hyödylliseen tekemiseen. Se antaa heille itselleen tyydytystä. Kun uskoo saavansa kiireestä huolimatta kaiken valmiiksi, se on hieno tunne. Pieni kiireen tuntu ei tällaisissa tapauksissa usein olekaan pahasta.  Tilanne muuttuu kuitenkin ahdistavaksi, jos syntyy tunne siitä, että kaikkea ei yksinkertaisesti vaan ehdi tehdä. Silloin asialle on tehtävä jotain. 

Onko kiire oikeasti merkki tehokkuudesta? 

Aiheesta on olemassa tutkimustietoa: Kun yritämme tehdä asioita kiireisesti, emme pysty välttämättä keskittymään tekemään niitä tarkasti ja laadukkaasti. Kiireinen ihminen usein hosuu ja tekee huonoa jälkeä. Tästä taas voi jatkossa seurata lisää ongelmia sekä lisää kiirettä. Usein olisi parempi tehdä asiat kerralla oikein. Kiireen seuraamus on usein se, että ihmisestä tulee sen vuoksi vähemmän tehokas. Kun yritämme olla mahdollisimman tehokkaita, säntäillä paikasta toiseen ja tehdä useita asioita samanaikaisesti, on lopputulos usein ihan päinvastainen. Olisimme saaneet enemmän tehdyksi silloin, jos olisimme tehneet rauhassa asian kerrallaan. 

Ajatellaan asiaa käytännön esimerkin kautta. Jos sinulla on palaverien välissä 15 minuuttia aikaa, onko tehokasta täyttää se tekemällä “pari nopeaa pikkuhommaa” to do –listalta? Vai olisiko tehokkaampaa, jos siirtyisit palaveriin hyvissä ajoin ja palauttaisit vielä mieleesi tämän palaverin aiheet? Pieneksi ajateltu rästihomma vie helposti  ajateltua enemmän aikaa, ja sitten myöhästytkin seuraavasta palaverista. On huomattavasti parempi – ja tehokkaampi – vaihtoehto hyödyntää nämä kallisarvoiset minuutit seuraavaan alkavaan tapahtumaan virittäytymiseen ja vaikka siihen, minkälaisen tunnelman haluat muille osallistujille välittää. Haluatko välittää kiireistä tunnelmaa vai osoittaa, että keskityt kyseiseen asiaan? Olemalla ajoissa ja valmistautunut kunnioitat myös toisten aikaa.   

Kiirettä saatetaan helposti käyttää tekosyynä, jos ei halua tai viitsi tehdä joitain asiaa. Helpointa sitä on käyttää jälkikäteen perusteluna sille, miksi et tehnyt jotain hommaa ajoissa.

 

Kiire on eräänlainen tapa pyytää anteeksi. “Olen pahoillani, en ehtinyt kirjoittaa sitä muistiota, kun mulla on ollut niin kiire” tai “unohdin kokonaan kummilapsen syntymäpäivät, kun tässä ollut kauhea kiire”.  

Kiire on yleisesti aika hyväksytty syy tehdä asioita myöhässä tai saapua paikalle myöhässä. Mutta onko viisasta tyytyä tähän vastaukseen? Tai onko viisasta selittää itselleen huonoa työsuoritusta, myöhästymistä tai tekemätöntä työtä kiireellä? Ei ole. Jos huomaat tekeväsi näin, kannattaa huomioida, että huonoja työsuorituksia ei pidemmän päälle paineta työpaikalla villaisella ja siksi kiireen juurisyihin olisi kiinnitettävä huomiota ja päästävä niistä eroon. 

Jatkuva kiire stressaa. On olemassa kiistatonta tutkimustietoa siitä, miten vakavia riittävän pitkään jatkuneen ahdistavan stressin vaikutukset voivat olla. 

Taltuta kiire priorisoimalla

Jos kiireen syynä on huono ajanhallinta ja tavoitteena, että samassa ajassa pitäisi pystyä tekemään enemmän töitä, on ajanhallintaan tarjolla yllin kyllin erilaisia kursseja, kirjoja ja vinkkejä. Ihan ensiksi on kuitenkin tärkeää selvittää itselleen, mitkä ovat ne kaikkein oleellisimmat työtehtävät. Kaikki asiat eivät millään voi olla yhtä tärkeitä. Yleensä kaikkein oleellisimpia ovat ne tehtävät, joiden tekemisellä saat laajimman vaikutukseen. Siis ne asiat, jotka tuottavat sinulle eniten mielekkyyttä ja hyvinvointia ja joilla on suurin vaikutus siinä roolissa, johon sinut on palkattu.   

Aina voi myös miettiä, voisiko tehtäviä jakaa työpaikalla toisin, fiksummin. Liika tunnollisuus, eli töiden vastaanottaminen siksi, ettei kehtaa tai osaa kieltäytyä, on varma tie uupumukseen. 

Kiire on tunne eikä se välttämättä poistu koskaan. Ja kiireen tunne myös tarttuu, kuten ilo tai suru. Ylen jo marraskuussa 2017 julkaisemassa artikkelissa ”Kiire on asennekysymys” aivotutkija Minna Huotilainen kertoo omat viisi vinkkiään kiireen selättämiseen.  

  1. Älä anna kiireen tarttua. 
  2. Tunnista työt, joihin kannattaa panostaa.  
  3. Rauhoitu säännöllisesti. 
  4. Päätä, että ei ole kiire: Kiire on mielentila, joten siihen voi vaikuttaa itse. Objektiivisesti arvioiden on harvoin aidosti kiire, vaan kysymys on valinnoista. 
  5. Ajattele myönteisesti, vaikka olisit myöhässä. Jos jää viisi minuuttia odotusaikaa esimerkiksi seuraavaan bussiin, voi nauttia ympäröivästä tilanteesta ja ihailla kaunista maisemaa. 

Nappaa vinkit kiireestä eroon pääsemiseen:

  • Vaikka olisit kiireinen, kannattaa jatkuvaa kiireen korostamista välttää. Sitä ei enää nykyään arvosteta työpaikalla ja päinvastoin jatkuvaa kiirettä hokeva ihminen saatetaan tulkita tehottomaksi ja huonoksi priorisoijaksi. 
  • Kun kiire alkaa ahdistaa, selvitä itsellesi, mitkä ovat ne kaikkein oleellisimmat työtehtävät. Priorisoi ne kärkeen ja tee ne kunnolla. 
  • Älä ota tehtäviä vastaan vain siksi, ettet kehtaa sanoa ei. Ei on hyödyllinen sana työelämässä, jos se auttaa sinua vaipumasta uupumukseen. 
  • Kiire lisää kiirettä. Kiireessä tulos huononee ja saamme itseasiassa paremmin tehtyä työt kerralla valmiiksi, kun teemme ne rauhassa. 

Kirjoittajat ovat HR- ja viestintäalan ammattilaisia, jotka juttelevat työelämän tilanteista rennolla otteella Mites töissä? –podcastissaan. Mites töissä? on työelämän podcast, jossa annetaan vinkkejä työelämässä onnistumiseen. Voit kuunnella podcastia muun muassa Spotifyssa sekä sivulla mitestoissa.com 

One thought on “Miten liiasta kiireestä pääsee eroon?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: