Miten asetetaan motivoiva tavoite?

Ellet ole esimerkiksi urheilija, jolla on selkeä intohimo, voi tavoitteiden asettaminen olla vaikeaa. Jos sinulla ei ole selkeää unelmaa, tavoitteet voivat jäädä epämääräisiksi. Hyvä henkilökohtainen tavoite on sellainen, joka kertoo mitä sinun tulee saavuttaa ja missä ajassa. Jos kyseessä on työelämän tavoite, sen pitää lisäksi olla linjassa yrityksesi tavoitteiden ja liiketoiminnan kanssa.  

Tavoitteen tulee olla sellainen, että se motivoi sinua itseäsi. Vaikka kyse olisikin palkkatyöhön liittyvistä tavoitteista, ei niidenkään saavuttamisesta tule mitään, jos et itse syty tavoitteista. Kannattaa kokeilla vaikka vuosittain sitä, että kesälomalla tai vuoden vaihteessa unelmoit ja päätät MITÄ haluat saavuttaa, ja sitten suunnittelet MITEN sen saavutat. Tätä kannattaa miettiä itse, sillä jos et itse mieti mitä työtehtäviä, osaamista tai asemaa tavoittelet tai mitä tuloksia haluat saada aikaan, joku muu työpaikallasi päättää ne sinun puolestasi. Ja silloin hän päättää puolestasi työelämäsi suunnan –  ja usein myös ison osan henkilökohtaisen elämäsi suunnasta.   

Tavoitteen asettamista kannattaa ajatella prosessina, jossa on kuusi vaihetta. 

 1. Kirjaa kaikki unelmasi ylös. Rohkeimmatkin ja myös sellaiset, joita et usko saavuttavasi. 
 2. Mieti, miksi haluat nämä unelmat saavuttaa. 
 3. Valitse itsellesi kaikkein tärkeimmät 8-10 tavoitetta.  
 4. Lajittele unelmasi: tärkeät työstää juuri nyt ja tärkeää työstää pidemmällä tähtäimellä. Laadi aikataulu.  
 5. Tarkenna tavoitteet esimerkiksi SMART-muotoon (tästä lisää blogin lopussa).  
 6. Laadi toimintasuunnitelma eli miten saat tavoitteet aikaan.  

Tämä lista voi tuntua nyt liian vaativalta ja jopa ahdistavalta. Vaativaa ja aikaa vievää se onkin eikä tätä kannata tehdä yhdeltä istumalta.  

Mitkä ovat unelmiasi? 

Prosessin ensimmäinen vaihe on siis unelmointi. Aloita rennolla unelmoinnilla – rohkeasti ja rajoitteetta. Kirjaa kaikki unelmasi ylös. Myös ne, joita et usko voivasi saada aikaan. Tässä vaiheessa ei vielä rajata eikä edes arvioida unelmien realistisuutta.  Mielellään tässä vaiheessa enemmän kuin vähemmän, kymmeniä. “Haluan sukeltaa Välimeressä, ostaa omakotitalon, lopettaa tupakoinnin, opiskella tutkinnon, vaihtaa alaa, saada ystäviä”. Kirjaa ihan kaikki ylös.  

Jos et keksi mitään, voit ensin miettiä, miksi et ole tyytyväinen nyt. Sen jälkeen unelma on helpompi keksiä. Jos ongelmana on esimerkiksi, että olet korviasi myöten veloissa, unelmasi olisi olla lähes velaton. Kirjaa ensin ongelmat ja sitten unelmat. 

Tavoitteen asettamista helpottaa myös, kun kuvittelet itsesi kymmenen vuoden päähän tästä hetkestä. Missä haluaisit olla? Mitä osaat, mitä teet, millainen elämä sinulla on?  

Miksi haluat mitä haluat? 

Mieti seuraavaksi, miksi haluat näitä unelmia tavoitella. Ovathan unelmat varmasti omiasi eikä jonkun muun, esimerkiksi vanhempiesi sinun päähäsi laittamia? Muiden unelmia ei kannata tavoitella, sillä kyseessä on sinun elämäsi ja vain sinulle tärkeät unelmat motivoivat sinua.  

Asetamme usein tavoitteen niin, että se kuvaa toimintaa eli esimerkiksi “haluan tienata enemmän”. Tämä ei kuitenkaan ole tavoite, vaan toiminta, joka johtaa tavoitteen saavuttamiseen. On tärkeää miettiä, mitä tavoittelet suuremmilla tuloilla. Haluatko esimerkiksi ostaa isomman talon tai elää turvatumpaa elämää, jossa voit vaikka lisätä vapaa-aikaa? Kun et mieti tekemistä vaan haluttua tulosta, monesta työelämän tavoitteestakin saa motivoivan.

Jos esimerkiksi pomo asettaa tavoitteeksi, että sähköpostisi Saapuneet-kansio on päivän päätteeksi tyhjä, se ei vielä motivoi sinua saavuttamaan tavoitetta. Kun hän sen sijaan kertoo, että koko yrityksen yhtenä tärkeänä strategisena tavoitteena on parantaa asiakastyytyväisyyttä ja sinun roolisi asiakaspalvelijana on huolehtia, että jokainen asiakas saa vastauksen viestiinsä samana päivänä, ymmärrät oman roolisi kokonaisuudessa. Ei siis ole tärkeää vain tyhjennellä sähköpostia, vaan käsitellä kaikki Saapuneet-kansion viestit heti ja siirtää ne jatkokäsittelyyn, jotta asiakkaan tarpeeseen voidaan vastata. Eikö kuulostakin heti motivoivammalta? Tavoitetta asettaessa onkin olennaisen tärkeää kertoa, MIKSI tavoittelemme, mitä tavoittelemme.  

Priorisoi unelmat tärkeysjärjestykseen 

Valitse seuraavaksi kaikista unelmista ne kaikkein tärkeimmät 8 – 10 rohkeaa unelmaa. Helpointa voi olla miettiä, mitä näistä unelmista katuisit kuolinvuoteella, jos et olisi niitä tehnyt tai edes yrittänyt saavuttaa. Aloita näistä ja jätä loput unelmat talteen myöhempää aikaa varten. 

Tähän vaiheeseen kannattaa käyttää riittävästi aikaa, jotta varmasti tiedät mitkä tavoitteet ovat sinulle tärkeitä.  

Apuna voi käyttää ryhmittelyä. Listaa kaikki tavoitteesi seuraavien otsikoiden alle: Ura ja työ, terveys, raha-asiat, koti, perhesuhteet ja ystävät, itsesi kehittäminen, tunteet, yhteiskunta tai hengellisyys ja viimeisenä nautinto, eli ilo ja hauskuus. Arvioi näiden osa-alueiden tilanne yhdestä kymppiin. Eli esimerkiksi missä kunnossa terveydentilasi, perhesuhteesi, raha-asiasi tai työtilanteesi ovat. Näin näet, mikä osa-alue omassa elämässäsi on eniten kuopalla. Jos esimerkiksi perhesuhteet ovat huonolla tolalla, voit miettiä millainen olisi unelmatilanne perhesuhteiden ja läheistesi kanssa. Onko se tavoite tärkeämpi kuin halusi kehittyä urallasi?  

Aikatauluta tavoitteesi  

Tärkeysjärjestystä miettiessä kannattaa myös ryhmitellä tavoitteet nopeammin saavutettaviin ja hitaammin saavutettaviin. Mitkä tavoitteet haluat saavuttaa heti, mitkä kymmenen vuoden päästä? Näin saat hyvin mietittyä myös sitä, mitä on syytä aloittaa jo nyt ja mitkä voivat odottaa.  

Kun olet varma tärkeysjärjestyksestä, aikatauluta 8 – 10 tärkeintä tavoitetta tarkemmin. Mitä tavoittelet ensin, mitä vasta myöhemmin, mitä tavoitteita edistät yhtä aikaa, ja milloin olet saavuttanut kunkin tavoitteen?  

Isompia tavoitteita ei voi jättää viime tippaan. Jos tavoitteenasi on saada projektipäällikkösertifikaatti vuoden kuluttua etkä tee mitään asian eteen yhteentoista kuukauteen, ei auta herätä tilanteeseen vasta vuoden viimeisen kuukauden aikana. Asian eteen on tehtävä jotain viikoittain tai vähintään joka kuukausi.  Siksi on hyvä miettiä ja aikatauluttaa mahdollisia välitavoitteitakin. 

Tarkenna tavoitteet SMART-menetelmällä 

 Smart-muotoinen tavoite on: 

S: Specific eli tarkka, määritelty. Jos haluat vaihtaa alaa, minkä alan ja minkä työpaikan haluat? Tavoitteen tulee olla selkeä ja ymmärrettävä. Esimerkiksi “parempi asiakastyytyväisyys” on tavoitteena huono, sillä se on liian tulkinnanvarainen – milloin asiakastyytyväisyys on parantunut, kenen mielestä se on parantunut, miten parantuminen osoitetaan? 

M: Measurable eli mitattava. Esimerkiksi “henkilöstövaihtuvuuden lasku myyntiosastolla 15 prosentista seitsemään prosenttiin ensimmäisen vuosipuoliskon aikana” on mitattava tavoite. 

A: Atteinable eli mahdollinen, saavutettavissa oleva. Tavoite saa olla rohkea, mutta ei esimerkiksi “presidentiksi vuoden päästä”, jos et ole vielä edes aloittanut kampanjointia. 

R: Relevant eli sinulle olennainen. Onko tämä tavoite juuri sinulle tärkeä, merkityksellinen ja motivoiva?  

T: Timely eli aikataulutettu. Esimerkiksi “haluan olla uudessa työpaikassa vuoden päästä”.  

Kun tavoitteet ovat selkeitä, ymmärrettäviä, mitattavia ja sellaisia, että olet niihin sitoutunut, jaksat ja pystyt johdonmukaisesti tavoittelemaan niitä vaikeuksista huolimatta.  

Laadi toimintasuunnitelma  

Isojen tavoitteiden eteen on tehtävä jotain lähes joka päivä, pieni palanen kerrallaan. Prosessin viimeisenä vaiheena onkin varmistaa, että tavoitteet muuttuvat toiminnaksi. Sinun on siis tehtävä toimintasuunnitelma valitsemiesi tärkeimpien unelmiesi eteen vuosi-, kuukausi-, viikko- ja päivätasolla. Toimintasuunnitelma kertoo, mitä ja milloin teet tavoitteidesi eteen.   

Tavoitteista kannattaa kertoa muillekin. Jos työpaikalla ihmisten tavoitteet eivät ole tiedossa, ei niissä osata välttämättä tukea oikea-aikaisesti. Kun kerrot muille unelmistasi, ne muuttuvat enemmän todeksi ja saat todennäköisesti myös paremmin tukea ja apua niiden saavuttamiseksi.  

Nappaa vinkit motivoivan tavoitteen asettamiseen:

 • Kannattaa nähdä vaiva ja asettaa tavoitteet. Muuten joku muu päättää tulevaisuudestasi 
 • Unelmoi, kirjaa kaikki unelmasi ylös 
 • Mieti miksi haluat mitä haluat. Varmista, että tavoitteesi ovat omiasi ja omassa vaikutusvallassasi 
 • Ryhmittele unelmasi eri kategorioihin ja ryhmittele unelmat lyhyemmän ja pidemmän tähtäimen tavoitteisiin 
 • Priorisoi itsellesi kaikkein tärkeimmät tavoitteet ja valitse maksimissaan 8-10 jatkosuunnitteluun. Valitse esimerkiksi ne, joiden tekemättä jättämistä katuisit kuolinvuoteella. 
 • Muotoile valmistelemasi tavoitteet Smart-muotoon 
 • Kerro tavoitteesi, tee niistä julkisia, alat nähdä mahdollisuuksia ja saat todennäköisimmin tukea niiden toteutukseen 
 • Tee toimintasuunnitelmat aikatauluineen  
 • Ja sitten toteuta suunnitelmasi. Ala hommiin.  

Kirjoittajat ovat HR- ja viestintäalan ammattilaisia, jotka juttelevat työelämän tilanteista rennolla otteella Mites töissä? –podcastissaan. Mites töissä? on työelämän podcast, jossa annetaan vinkkejä työelämässä onnistumiseen. Voit kuunnella podcastia muun muassa Spotifyssa sekä sivulla mitestoissa.com 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: