Näin syntyi Mites töissä?

Kaikki alkoi elokuisella kävelylenkillä, kun tapasimme pitkästä aikaa toisemme. Juttelimme ensin niitä näitä kesästä ja uusimmista työkuulumisista. Sitten Anu otti puheeksi, että hänellä on idea. Mitä jos lähtisimme tekemään työelämään liittyvää sisällöntuotantoa yhdessä? Tästä alkoi innostunut keskustelu ja päätimme, että aloitamme yhteisen projektimme podcastilla. Sovimme tarkemman suunnittelun jo seuraavalle viikolle.  

”Meille oli selvää, että haluamme jutella työelämän tilanteista rennosti, mutta tutkittuun tietoon pohjaten. ”

Ajatus Mites töissä? –podcastiin syntyi yllättävän helposti. Meille oli heti selvää, että haluamme jutella työelämän tilanteista rennolla otteella, mutta kuitenkin tutkittuun tietoon pohjaten. Ja koska haluamme nimenomaan jutustella niin, miten ystävät keskenään työasioista jutustelevat, tuntui luontevalta aloittaa kysymällä ”Mites töissä?”. Siinähän se sitten oli, podcastimme nimi ja pääajatus.  

Hioimme ajatuksiamme ja pallottelimme aiheideoiden kanssa kuuden viikon ajan, ja sen jälkeen ryhdyimme jo äänittämään. Se sujui yllättävän hyvin ja saimme molempien yllätykseksi ensimmäisen jakson purkkiin kerralla. Tai no, materiaalin ensimmäiseen jaksoon, sillä vain osa lähes tunnin pituisesta äänityksestä mahtui jaksoon mukaan.  

”Heti alussa huomasimme, että aihetta on opittava rajaamaan ja omaa tarinaa tiivistämään”.

Tuon ensimmäisen jakson nauhoittamisesta on nyt seitsemän viikkoa ja kasassa on kuusi lähes valmista jaksoa. Olemme ehtineet oppia jo aivan valtavasti! Ensimmäinen oppi liittyi tuohon äsken mainittuun ensimmäisen jakson pituuteen. Vaikka jakson materiaali saatiin purkkiin kerralla, oli sitä aivan liikaa ja Anulla, joka on ottanut haltuun meidän jaksojen editoinnin, oli aivan valtava työ saada siitä eheä kokonaisuus. Hyvä jakso siitä saatiin, mutta samalla päätimme, että heti alkuun on opittava rajaamaan aihetta paremmin ja tiivistämään omaa tarinaansa.  

Olemme ehtineet myös harjoitella muutamia eri tapoja valmistella jaksoa. Ensimmäisen jakson nauhoituksen jälkeen halusimme kokeilla, saammeko keskustelusta luontevampaa, jos valmistelemme omat käsikirjoitukset emmekä etukäteen kerro toiselle, mitä näkökulmia aiomme nostaa keskusteluun. No tähän emme sitten olleetkaan ihan vielä valmiita. Saimme jälleen jakson kasaan, mutta jaksosta päätyi editoinnissa yli puolet  leikkauspöydälle. Tarinat olivat liian pitkiä ja jaarittelevia eikä kokonaisuus ollut tarpeeksi napakka. Siispä muutimme jälleen taktiikkaa ja palasimme uudestaan enemmän käsikirjoitettuun versioon. 

Emme olisi kumpikaan osanneet odottaa, kuinka paljon ja kuinka monella eri tavalla tästä podcastin tekemisestä on meille hyötyä. Susanna  on saanut siitä esimerkiksi huimasti lisää varmuutta suulliseen esiintymiseen, etenkin siihen, miten saa esitettyä asiat esimerkiksi neuvottelutilanteessa selkeästi ja perustella väitteet hyvin. Anu on oppinut hyödyntämään käytännön esimerkkejä väitteidensä tueksi ja lisännyt huimasti teknisiä taitoja ääneen, kuvaamiseen ja videointiin liittyen. 

Ja mikä parasta, olemme molemmat saaneet myös ihailevaa palautetta kaikilta, joille olemme projektistamme kertoneet. ”Vau, onpa hienoa, että osaatte tehdä tuollaista”. Niinpä, se on hienoa. Ja tämä on ollut siinä sivussa myös todella hauskaa. Tuskin maltamme odottaa, mitä kaikkea tästä vielä poikii. Mutta nyt ihan ensimmäisenä odotamme, että saamme viimein jaksomme julkaistua ja kuulemme niistä teidän mielipiteen.  

Anu Ennelin ja Susanna Söderlund 

Kirjoittajat ovat HR- ja viestintäalan ammattilaisia, jotka juttelevat työelämän tilanteista rennolla otteella Mites töissä? –podcastissaan. Mites töissä? –podcastia voit kuunnella  1.12. alkaen ja kerromme pian, missä!   

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: